Postzegel & Verzamel Festival 2025  Veendam

Zaterdag 15 februari 2025 / Cultuurcentrum VanBeresteyn Museumplein 3, Veendam
Een geweldig evenement voor liefhebbers van postzegels en verzamelobjecten ( LP’s , munten etc. ! Met meer dan 40 standhouders, organisaties en clubs belooft het Postzegel & Verzamel Festival op zaterdag 15 februari 2025 in het Cultuurcentrum VanBeresteyn in Veendam inderdaad een fantastische ervaring te worden.
Het feit dat de toegang gratis is, maakt het nog aantrekkelijker voor geïnteresseerden om langs te komen en te genieten van de diverse verzamelobjecten die er te vinden zullen zijn, zoals postzegels, ansichtkaarten, LP’s en munten. Het is een geweldige gelegenheid om nieuwe stukken aan je collectie toe te voegen of om gewoon te genieten van de passie van anderen voor het verzamelen. Veel plezier op het festival!
Organisatie : Filatelievereniging Veendam en Omstreken
contactpersoon :  Bert Buiring             info@themapostzegels.nl
 
Waarom Themapostzegels website
Na 40 jaar Nederland en overzeese gebieden te hebben verzameld ontstond mijn interesse in thema verzamelen. Mijn thema is fotografie. Alles op het gebied van fotografie, fotograferen, fotografen, fotomateriaal, beroemde foto’s, beroemde mensen die belangrijk zijn geweest voor de fotografie etc. etc.. Ruim 7 jaar ben ik bezig met het samenstellen van een catalogus met dit onderwerp. Op dit moment heb ik meer dan 290 items kunnen vinden. Om de themazegels “fotografie” te zoeken maak ik gebruik van o.a. nieuwtjes websites en catalogi; Stanley Gibbons, Michel en Scott. Mensen die mij hierbij willen helpen of zegels gevonden hebben met dit onderwerp, kunnen contact met me opnemen. Medeverzamelaars met het onderwerp “fotografie” en verzamelaars die interesse hebben, kunnen zich ook melden. Bert Buiring e-mail; info@themapostzegels.nl

NIEUW-RODEN – Zaterdag 11 februari 2024 , was Dorpshuis NijRoon in Nieuw-Roden het decor van de filatelie in de regio. De Filatelistenvereniging Roden-Leek en omstreken hield daar haar jaarlijkse postzegelbeurs, dat een groot aantal bezoekers uit de wijde omgeving aantrok. Met gratis toegang van 9:00 tot 14:00 uur boden diverse (semi)handelaren uit het hele land een breed scala aan postzegels en poststukken van over de gehele wereld. Naast de handel in postzegels waren er ook informatie stands waar leden van de vereniging bezoekers alles vertelden over de hobby en hoe men kan beginnen met het verzamelen van postzegels. Voor de jeugdige bezoekers waren er speciale jeugdhoeken ingericht om hen op speelse wijze kennis te laten maken met de filatelie. Bron: De Krant / Foto rechts :  Erik Veenstra 

Nederland 7 mei 1926 aangetekende waarde verzekerde en verzegelde brief van Veendam naar Brussel. Mooie brief die goed in mijn verzameling, van regio  Veendam en aardappelzetmeel, past.  Wie de Heer Adriaans was moet ik nog uitzoeken.  Achterkant  met lakstempels van AVB , dit was voor mij nog nieuw voor bedrijven. Banken verzonden regelmatig dit soort brieven.  In 1926 was een verzekerd bedrag van Fl. 320  (Gulden) een behoorlijk kapitaal.  Dankzij Ebay en het makkelijk kopen in USA heb ik er zeker een mooie aanwinst bij. 

Ebay aankoop juni 2023. Een in eerste instantie zeer opvallende envelop met drie  emissies verzonden van Amerfoort naar New York USA. De Kortebalk  stempels van 1945 (waarschijnlijk 31 dec 1945) en van 2 jan 1946 Amersfoort. Envelop is hergebruikt, dit i.v.m. papierschaarste in en vlak na de 2e WO. 4 x uit de Zeeheldenserie van 1943-1944, 2 x Bevrijdingszegel ui 1945 en 4 zegels uit de Kinderzegelserie van 1945. Totale frankering  92 1/2 Cent, dat is veel te hoog en alleen verklaarbaar dat de ontvanger een verzamelaar is en het een feestvreugde uiting was van de zender. Envelop is onder de microscoop onderzocht en de stempels van 1945 en 1946 zijn net als de postzegels in één keer geplaatst. Waarschijnlijk is tijdens de jaarwisseling de brief twee keer afgestempeld. Dus geen hergebruik van zegels etc. Tot zover, wordt verder nog onderzocht. ( update 21 juni 2023 )

In de Filatelie van mei 2023 noemde ik een aantal namen waaronder Claartje van Leeuwen. Ze is mede lid van NVTF (Ned. Ver. Thematische Filatelie) afdeling Noord.  Op de beurs in Roden verraste ze mij met een prachtige cover van fotograaf/fotohandel  Pastoor  uit Loppersum.  Zowel thematisch als filatelistisch één van mijn verzamelgebieden.   Op de cover Kortebalk stempel van Loppersum, gedateerd  22 september 1944 ( 22.VIX. .. ) met de nvph  406 , 1943-1944, Germaanse Symbolen ontworpen door Pijke Koch.  

Bijzondere van deze cover is dat de oorlog nog in volle gang n Noord Groningen. De bevrijding van Noord Groningen was in de periode van 15-21 april 1945. 

Een grote passie van me naast fotografie is filatelie. Fotografie is mijn vak en filatelie mijn hobby 😂. Het is absoluut niet saai, oud-bollig etc. Het is heel erg leerzaam, of je nu landen verzameld brieven of thema’s, je raakt nooit “uitverzameld”. In de mei editie van het maandblad Filatelie sta ik op de voorpagina en 2 1/2 pagina in Filatelie.  Ook doe ik hierin een oproep naar de jeugd om postzegels te gaan verzamelen. Thema’s als sport, muziek, kunst etc. ongekende mogelijkheden om te verzamelen.  Mijn plan is om de jeugd actief te krijgen voor filatelie door een soort voorlichtings les te geven op scholen etc. Meld je aan via info@themapostzegels.nl

Anders verzamelen
Mijn verzameling Nederland,  Overzeese Rijksdelen Engeland t/m 1901 en de thema verzameling “Fotografie”  zitten in Lindner Falzlos albums. Reden is dat alles aan de voorzijde en de achterzijde goed zichtbaar is zonder het materiaal eruit te halen. Nog een groot voordeel is dat je als verzamelaar zelf je bladen kunt indelen zonder gebruik te maken van plak stroken. Recht hiervan een voorbeeld van de Jublileum zegels 1913 waar ik een pagina heb gemaakt met alleen de Type A Lijntanding. 

Frankrijk 1939

Dit prachtig postfris hoekblokje met uitgiftedatum 24 april 1939 heeft de drukdatum van 3 april 1939 op de veldrand staan.  Mooie vondst op Ebay in 2023. Deze prachtige gedetailleerde zegel is uitgegeven ter herinnering “100 jaar uitvinding fotografie” in 1839 door Joseph Nicéphore Niepce (1765-1833) en Louis Daguerre (1787-1851) . Op een speciale bijeenkomst van de  Academie van Wetenschappen liet  Francoise Arago ( 1786-1853) weten dat Niepce en Daguerre de officiële uitvinders van de “fotografie” waren. Deze heren brachten de lichtgevoelige plaat en de camera samen. Michel cat.nr. 446  1939.

Brief Schotland/UK 1877

 Aangetekende brief 17 oktober 1877 van Callander (Schotland) naar Peterhead (Schotland) naar de “Inspector of Poor”. Het bijzondere van deze brief is dat er twee verschillende emissies op de brief geplakt zijn 2 x “one pence” SG 43 (1858-1879) plate 170 & 190 en  2 x “three pence “  SG 51 (1870). SG= Stanley Gibbons  Catalogus nummers

Persoonlijke zegel 2014 cameramerk Hasselblad
Hasselblad heeft eind 2014 de nieuwe H5X systeem camera geintroduceerd. Een multifunctionele super midden formaat fotocamera met ongekende mogelijkheden. Voor mij als fotograaf en themaverzamelaar “fotografie’ een reden om hier een persoonlijke zegel sheet van te maken bij PostNL. 
Canada 2008 serie Yousuf Karsh

Canada heeft in 2008 een speciale serie zegels uitgebracht in diverse sheetvormen en minisheets ter nagedachtenis aan de beroemde fotograaf Yousuf Karsh. Karsh portreteerde in zijn leven vele beroemdheden waaronder, Maarten Luther King, Einstein, Sofia Loren, Mohammed Ali, John F. Kennedy en vele anderen. Yousuf Karsh ( 1908-2008 )

Mali 1983 Nicephore Niepce
De meest bijzondere fotografie zegel in mijn verzameling is wel de ongeperforeerde hoekzegel uit Mali. De gelegenheid was dat het 150 jaar geleden was dat Nicephore Niepce overleden was. Niepce is één van de uitvinders van de analoge/chemische fotografie. Afgebeeld zijn Niepce met één van zijn cameras. ( Stanley Gibbons nr. 973)
Nederland 2006 Mooi Nederland 
Lepelaar met spiegelreflexcamera. Nederland gaf in 2006 meerdere blokken uit met als thema ´Mooi Nederland´.  Eén van de blokken had als gebied “Vlieland” en op de zegels staat o.a. een lepelaar met een spiegelreflexcamera om zijn nek (NVPH 2419). Een leuke bewerking van ontwerpbureau Ping Pong Design. De zegel komt nogmaals terug op het verzamelblokje (NVPH 2442).

Armenië 2007 Linhof Technika

Een prachtige zegel uit Armenië (Voormalige Russiche Federatie) 2007. 

Op deze bijzondere zegel van fotograaf Nemrut Baghdasaryan 1907-1988 met een Linhof Super Technika 6×9 model IV (uit 1956) afgebeeld. 

Zegel is uitgegeven naar aanleiding van zijn 100e geboortedag. 

(SG 673 / Scott 772)